Näihin asioihin haluan vaikuttaa

Lorem ipsum.

Image by Marek Studzinski

Budjettileikkaukset

Suomen valtion on lopetettava tuhlaaminen ja keskityttävä sen ydintehtäviin.

Vuosi 2023 on Suomen valtiolle 15. peräkkäinen syömävelan vuosi. Olemme eläneet vuodesta toiseen röyhkeästi yli varojemme ja ylläpitäneet harhakuvitelmaa siitä, että lisää velkaa ottamalla kurssi jotenkin ihmeellisesti muuttuisi. Yhdestä maailman korkeimmasta veroasteesta huolimatta Suomen valtion menot ovat yksinkertaisesti aivan liian suuret verrattuna koko ajan pieneneviin tuloihin. Pelkästään valtionvelan korkoihin menee vuonna 2023 enemmän rahaa kuin koko ulkoministeriön tai oikeusministeriön pyörittämiseen. Olemme siis kroonisessa velkakierteessä, joka on saatava katkaistua.


Samaan aikaan tuntuu täysin järjettömältä, että emme pysty maksamaan sairaanhoitajille riittävää palkkaa, emmekä palkkaamaan tarpeeksi poliiseja mutta laitamme tästä huolimatta rahaa haisemaan Suomi-Venäjä-seuran ja kyykkäliiton tukemiseen. Samaan aikaan toisaalla tuemme miljoonilla euroilla Tallinnan viinanhakureissuja kun vastaaavasti kiellämme kotimaisia panimoyrittäjiä myymästä tuotteitaan meille suomalaisille kotimaassamme.

Tämän vastuuttoman tuhlailun ja sekoilun aikakausi on nyt loputtava. Karsitaan siis typeryydet ja varmistetaan näin yhteisten rahojemme riittävyys koulutuksessa ja terveydenhuollossa, valtion ydintehtävissä. Jatkossa tämä tie mahdollistaa myös alhaisemman verotuksen ja siirtää näin päätösvaltaa suomalaisten omien rahojen käytöstä takaisin valtiolta kansalaisille itselleen.

Nuori: Suomi elää tällä hetkellä sinun rahoillasi, sinä maksat tuhlailumme takaisin. Vanhemmat: sinun lapset joutuvat maksamaan tuhlailumme.

TÄKY: AY-liikkeen verovapaat osingot!

Pouring Beer

Pähkähullun alkoholipolitiikan täysremontti

Kansalaisia nöyryyttävät, lakia rikkovat sosiaali- ja terveysministeriön rötöshallitusneuvokset kuriin ja etämyyntikiellolle loppu. Viinit ruokakauppoihin ja kotimaisten panimoiden tuotteiden verkkomyynti sallittava.

Suomessa tuli voimaan vuonna 2018 uusi alkoholilaki. Sen myötä Suomessa otettiin esimerkillinen askel kohti liberaalimpaa eurooppalaista mallia. Ennen lain voimaantuloa STM:n virkamiehet ja erinäiset raittiusliikkeen edustajat pelottelivat sen tuovan mukanaan kauhua ja kuolemaa: alkoholin kokonaiskulutus kasvaa merkittävästi ja sadat viinan riivaamat suomalaiset kuolisivat ja sairastuisivat. Haukkuipa Pekka Puska myös älyllisesti epärehelliseksi heitä, jotka muuta väittäisivät. [2]. Mitä sitten oikeasti tapahtui? Alkoholin kokonaiskulutus kääntyi laskuun! Jos aivan tarkkoja ollaan, niin alkoholin kokonaiskulutus on pääsääntöisesti vähentynyt jo vuodesta 2007 lähtien [4]. Faktat ovat perinteisesti pilanneet monta hyvää tarinaa ja näin kävi siis myös Pekka Puskan horinoille.


Kuitenkin EU:n alueella toimivan verkkokaupan (HUOM! Ei suomalaisen!) kautta kuka tahansa voi tilata alkoholijuomia joko suoraan kotiovelleen tai noudettavaksi samoista noutopisteistä, joista muistakin verkkokaupoista tilatut tavarat toimitetaan. Olen itsekin tilannut suosikkiani, uusi-seelantilaista Speightsia verkkokaupasta ja noudin tilauksen lähistön R-Kioskista. En ole yksin:  vuonna 2021 olutta tilattiin ulkomaisista verkkokaupoista peräti 19,5 miljoonaa litraa [1].


Sosiaalinen media on pullollaan juttuja, joissa ihmiset jakavat omia kokemuksiaan siitä, kuinka virolaisista verkkokaupoista voi tilata eurolavallisen juomia, jotka toimitetaan suoraan autotalliisi. Suomessa toimiva panimo, ravintola tai vähittäiskauppa ei saa kuljettaa kotiin mietoja alkoholijuomia, vaikka ulkomaiset toimijat voivat toimittaa ne kotiovelle saakka.

Suomi on karistellut ummehtuneen suomettumisen ajan kahleitaan määrätietoisesti: YYA-sopimus purettiin, haimme Euroopan Yhteisön jäsenyyttä ja nyt myös puolustusyhteistyön osalta olemme pian viimein kiinteä osa länttä NATO-jäsenyyden myötä. Samaan aikaan meidän tulee siirtyä myös kohti liberaalimpia ja eurooppalaisempia normeja alkoholilainsäädännön suhteen.

Image by National Cancer Institute

Valtionhallinnon digitalisaatio

Tarvitsemme lisää 2020-luvun vaatimukset täyttävää digitalisaation osaamista eduskuntaan. Arvoa tuhoavien ATK-järjestelmien hankinta lopetettava.

Apotti-läppää yms. Systeemiajattelu ja isojen kokonaisuuksien hahmottaminen ja hallinta. Näitä olen koko työurani pitänyt arvossa ja ovat vahvuuksiani.